diumenge, 3 de febrer de 2013

Me'n recordo

Acostumem a omplir els currículums amb informacions fredes que fan referència a estudis, idiomes, titulacions i experiències laborals. No creieu que diu tant o més d'una persona aspectes com el seu itinerari lector, cinematogràfic o musical? Doncs per si algú té curiositat per saber més "about me" aquí teniu la primera part del meu itinerari lector: una sel·lecció de lectures que per algun motiu, quan les vaig llegir, van passar a formar part del meu currículum vital. Us cito la edició de cada llibre que jo vaig llegir, a la manera del  Me'n recordo de Joe Brainard, i el Yo me acuerdo de George PerecSainz Amor, C. El pastorcillo de Gredos. Temas y motivos españoles. Prima Luce, 1961.
Recordo comptar les passes que hi havia entre casa meva i el cole. No recordo quantes eren. Recordo que les meves germanes em feien dictats amb aquest llibre. L'exemplar encara conserva les marques dels dictats en llapis i algunes paraules subratllades

Blyton, Enid. Los cinco en el cerro del contrabandista. Juventud, 1975.
Recordo comprovar que el butà estava tancat abans d'anar a dormir. Recordo una oració inventada demanant a Deu que no hi hagués "inundaciones ni terremotos, ni incendios, ni asesinatos". Recordo que creia firmament que si m'oblidava alguna catàstrofe, aquesta arribaria. Recordo que mai ens va passar res. Recordo que després somiava amb "pasadizos, contrabandistas, acantilados, cobertizos, i pasteles" . Recordo que van ser regal obligat de Reis i aniversaris per part dels tiets. Els conservo tots al poble.

Martín Vigil, Jose Luis. La vida sale al encuentro. Juventud, 1985.
Recordo plorar quan es mor el germà del protagonista. Recordo el morbo de l'ambient militar i religiós. No recordo haver tornat a sentir parlar de Martin Vigil fins que es va morir.

García Marquez, Gabriel. Cien años de soledad. Plaza & Janés, 1975.
Recordo que feia BUP. Recordo a Amaranta "comiendo tierra"; a Francisco "El Hombre"; a Aureliano (o potser Jose Arcadio) lligat a un arbre; un altre que neix amb una cua de porc... i guerres i invents. Recordo que vaig fer un treball per l'insti i vaig treure molt bona nota.

Rodari, Gianni. Cuentos escritos a màquina. Alfaguara, 1985.
Recordo un viatge en auto-stop per Europa amb una amiga. Recordo que vam fer d'una tirada Barcelona-Milà perque voliem anar a Reggio Emilia. Recordo dormir a l'estació de Bolonya. Recordo fotocopiar alguns dels contes. M'agradava molt "El motociclista enamorado"

Beckett, Samuel. Primer amor. Tusquets (Col·lecció Cuadernos marginales; 26), 1984.
Recordo pensar que mai abans havia llegit res que se li semblés. Recordo que, sense entendre res, vaig subratllar moltes frases que m'agradaven. Recordo col·leccionar tots els "Cuadernos marginales". Recordo les portades daurades i platejades

Col·lecció La Cua de palla. Edicions 62, 1963-1999.
Recordo que mai portava bolso ni motxilla ni macuto. Recordo que quan em feia càrrec dels nois de Pere Mitjans els guardava a la butxaca del darrera dels texans . Recordo col·leccionar-los. 

Vian, Boris. Escupiré sobre vuestra tumba. Júcar, 1983.
Recordo que em vaig apuntar a un viatge a Toulouse organitzat pel Sidecar per veure Nina Hagen. Recordo l'autocar ple de punkies. Recordo llegir-lo a l'autocar durant el viatge per dissimular i que ningú em parlés. Recordo haver-lo comprat a la llibreria Documenta

Carroll, Jim. Basketball diary. Star books, 1981.
Recordo uns amics demanant-me diners per no se quin problema amb el cotxe. Recordo que jo sabia que em mentien, que ells sabien que jo ho sabia i que tots vam fer veure que m'ho creia. Recordo que mesos després, quan tot es va saber i els seus pares em van tornar els diners, li van deixar a ella passar una nit a casa meva. Recordo que portava el llibre de Carroll folrat amb paper de diari. Recordo que tots dos se'n van sortir.

Ferrero, Jesús. Belver Yin. Bruguera, 1982.
Recordo la sensualitat, l'ambigüitat i l'atmosfera tan característica de tots el llibres de Jesus Ferrero.

Cocteau, Jean. Los niños terribles. Bruguera, 1981.
Recordo un viatge en autocar entre Barcelona i València. Recordo que havia de parar de llegir per assimilar les emocions.

Atxaga, Bernardo. Obabakoak. Ediciones B (Col·lecció Tiempos Modernos), 1989.
Recordo acabar-lo i buscar a Documenta tots els llibres d' Atxaga

Spanbauer, Tom. El hombre que se enamoró de la luna. Muchnik, 1992.
Recordo el primer paràgraf. Recordo Cobertizo fent "teruteru", Ida i "el círculo de luz" i "oh, la humanidad", el diable amb ulls blaus... Ho recordo tot d'aquest llibre. Recordo llegir-lo dues vegades seguides. Recordo llegir-lo en companyia. No recordo si va ser la primera, o la segona vegada.

Wu Ming. 54.
Recordo trobar-lo per casualitat a Internet en pdf. Recordo imprimir capítol per capítol i llegir-lo en els FF.CC entre l'Autònoma i Pça. Catalunya. Recordo que vaig trigar en resoldre el misteri de l'autoria. Recordo la originalitat de la trama.

Berger, John. King, una historia de la calle. Santillana.Suma de letras, 2001.
Recordo pensar que era la primera vegada que un gos m'explicava una història, i quina història!. Recordo sortir a cercar totes les novel·les de John Berger i descobrir que no només escrivia novel·les. 

Sherman, Alexie. Blues de la reserva. Muchnik, 1995.
Recordo que sempre m'he sentit atreta per la cultura dels indis nord-americans. No recordo des de quan, ni perquè. 


Saramago, José. Ensayo sobre la ceguera. Alfaguara, 1998.
El recordo com un cop de puny a la boca de l'estómac. Brutal!(to be continued...)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada